top of page

ARTICOLE .

“Romanii sunt saraci, dar majoritatea proprietari !” Asta spunea dom’ Basescu prin decembrie anul trecut, si indiferent de politic, adevarul trebuie recunoscut !
Practic l-am auzit “din greseala” , insa aceasta afirmatie mie personal mi-a atras atentia ! De ce ?
Pentru ca, daca ne gandim bine, cu cat mergem mai spre Vest, in “tarile dezvoltate”, cu trai decent, cu o imagine mai buna pe plan international decat Romania, tarisoara noastra draga, oamenii “o duc mai bine” cum se spune, insa de asemenea remarcam ca majoritatea stau in chirie, si sunt mai putini proprietari ! In Germania, proprietari sunt cca 46% din populatie, Austria 52%, in Romania insa 96% !
Ar fi multe cauze si justificari ale acestui fenomen, printre care mentalitatea, educatia si lipsa educatiei financiare, teama de a inteprinde ceva, lipsa unei sigurante si stabilitati de trai, locuri de munca, etc. insa dincolo de acestea, cu toate conditiile actuale, sunt convins ca majoritatea romanilor ar putea sa se imbogateasca ! Nu stiu daca insa este de dorit un asemenea lucru din punct de vedere politic, national sau international, insa cred ca mai mult decat atat conteaza ce isi doreste fiecare persoana in parte si ce crede el in sinea lui ca merita si poate face pentru el si familia sa.
Bine-nteles ca se pot gasi alternative personalizate pentru fiecare proprietar, daca acesta doreste sa fie intreprinzator. Sa nu uitam ca improprietarirea este totusi o buna metoda de indatorare…
Robert Kiyosaki, care este unul din cei mai mari si cunoscuti investitori, – om de afaceri si comentator financiar, scrie printre randuri in cartile lui, cum o casa poate fi o activa, sau o cheltuiala, si este la mintea cocosului – ceea ce-ti baga bani in buzunar indiferent ca muncesti sau nu este o activa, ceea ce iti scoate bani din buzunar indiferent ca muncesti sau nu este o cheltuiala; dar, acelasi lucru se poate transforma dintr-una in alta. De asemenea aceasta ipotetica “criza financiara” nu a facut ca sa dispara banii, ci defapt a facut ca oamenilor sa le este  frica (pardon) sa le fie frica a mai scoate bani din buzunar, creand discrepante mult mai mari intre oamenii saraci si cei bogati, eliminand patura de mijloc !
Romanilor le este frica de afaceri ! Dar pana cand ?
Romanii asociaza afacerile cu ideia de “inselatorie”, sau pierdere ! … si nici nu este de mirare, asta se cultiva in general; si nu numai ca se cultiva, ci este deja inradacinat in tiparul si subconstientul omului conceptul ca “banul este ochiul dracului”! “Fie crezi ca poti, fie crezi ca nu, in ambele cazuri ai dreptate ! “ spunea Henry Ford
Nu “sistemul” este de vina, nu “statul” este de vina si nici “soarta” nu este de acceptat, dar ce ramane de facut ?
Orice investitie sau schimbare care pune banul in miscare, o chirie, o restrangere a spatiului daca este prea mare decat cel utilizat, o refunctionalizare, o extindere, sau chiar vanzare si reinvestire. Dar indiferent cum, ele trebuie sa fie facute inteligent ! ”Inteligenţa este ceea ce foloseşti când nu ştii ce să faci.” (Jean Piaget)  sau cum spune insusi Robert Kiyosaki ” O persoana inteligenta angajeaza oameni care sunt mai inteligenti decat ei”
In ultima instanta imbogatirea nu inseamna lipsa proprietatii, ci schimbarea mentalitatii care au condus la neajunsuri si nemultumiri.

de Cristian Cuteanu

Sărac, dar proprietar !

Am citit acest articol  de pe site-ul EVZ.ro, precum că Stuart Hameroff, profesor emerit la Departments of Anesthesiology and Psychology și directorul centrului pentru Consciousness Studies de la Universitatea din Arizona a propus o teorie a sufletului, bazată pe teoria conștiinței pe care Hameroff a propus-o împreună cu renumitul fizician britanic, Sir Roger Penrose, autor a catorva cărți extrem de interesante, care susține că esența sufletului și a constiinței se situează în interiorul unor structuri numite microtubuli în celulele din creier; conștiința ca rezultat al unor efecte de natură cuantică gravitațională asupra acestor microtubuli. Ipoteza este extrem de îndrăzneață, dar pare a fi acceptată de mulți oameni de stiință.
Eu cred că tot ceea ce încă nu s-a descoperit, există deja, doar că oamenii încă nu au făcut legaturile (“matrix-ul”), așa cum Dzeu exista dintotdeauna! Pentru Dzeu timpul este “atemporal” și totul se întamplă “acum” … spiritual vorbind, motiv pentru care, ceea ce “acum” facem influențează viitorul nu trecutul, viitor care pentru noi oamenii tot “acum” devine atunci când îl trăim ! Percepția timpului este cadoul pe care Dzeu l-a făcut nouă, pentru că așa putem și noi dobândi cunoașterea, înțelepciunea, mântuirea, etc !
Dorința omului de a trăi în trecut e doar datorită neîmplinirilor sau greșelilor pe care le facem, a neiertărilor … în viață nu există “undo” ci doar “redo” sau “go forward” > însă omul cercetând, tot la origini se va reîntoarce, pentru a se regăsi atunci când nu mai știe cine este sau încotro se îndreaptă…
Să fie oare spiritul, sufletul, influențat de materie ? Sau el influențează materia ? Să existe oare una fără cealaltă ? Sau trăiesc într-o simbioza ? … NIHIL SINE DEO !
Și până la urmă omul fără creier nu ar putea sa-L găsească / să-L cunoască pe Dzeu, dar fără alt organ, poate… ceea ce face evident că doar creierul “leagă” sufletul, conștientul (acum), subconștientul (trecut), inconștientul (din univers) sau supraconștientul (spiritualitate am putea sa-i spunem) de trup … trupul ca un “templu a lui Dzeu”, ca atare, cine vrea sa-L găsescă pe Dzeu, cred că bine face atunci când începe să-L caute în el însuși. De aceea stările de tristete profundă, când omului îi vine să spună : “las totul dupa voia Ta Doamne” sunt momente în care se recunoaște lipsit de putere, curațat de orgolii, și recunoaște puterea și existenta Lui – DZEU! De aceea Dzeu “îngăduie” libertate acțiunilor noastre, și a “celui rău”, pentru că El oricând îl poate salva pe OM, oricând îl poate mântui, dacă omul atinge aceea conștientizare, stare de ușurare completă, puritatea, idem Spovedaniei-Împărtașaniei. Dzeu ne împărtășește prezența Lui, întrucât omul devine slab conștient, atâta vreme cât nu-L are „fizic” prezent ! Dacă nu ar mai exista biserici, probabil că omul, l-ar cam uita pe Dzeu…dar nu ar conteni niciodată să caute (pe Dzeu), chiar dacă nu știu ce cauta – inexplicabilul poate ! Asta fac și “savanții”… Il caută…
Întrebarea finala este: Oare dacă savanții toți dovedesc existenta lui Dzeu, o sa devină toți oamenii creștini ?

de Cristian Cuteanu

Savantii in cautarea sufletului si a Lui Dumnezeu !

Printre altele sunt si eu un cititor. Imi amintesc de bunicul meu, Eugen Cuteanu – compozitor, pe care din pacate nu l-am cunoscut decat prin cuvintele tatalui meu si prin muzica ce uneori imi deznoada sufletul cand o aud.
Era o vorba in familia Cuteanu si inca este: ” … nu a crescut pe gunoiul meu !”  Cand spunea “gunoi” se referea la o minte necultivata cu valori…
Nu mica mi-a fost placerea cu care am lecturat in aceasta noapte, articolul domnului Andrei Plesu – Romania in chiloti. Si il recomand cu caldura. Putea sa se intituleze si “Romania in coma ” , caci mult nu ar mai fi pana intr-acolo, avand in vedere cate lucruri mai functioneaza cum trebuie dupa cum spunedomnul Plesu, citez “ Bunul gust şi buna cuviinţă sunt în comă” si “ . Bunul-simţ, buna-creştere, măsura, discernămîntul sunt în comă.” Citeste mai mult: adevarul.ro/news/societate/romania-chiloti-1_50f3b3c356a0a6567e7dd4df/index.html
Ce este interesant de remarcat, este puterea cu care a ajuns si media sa cultive informatii in mintea omului. Si nu este un lucru rau, rau ar putea fi doar natura informatiilor. Sunt atat de multe informatii care de altfel nu ne ajuta cu absolut nimic. Sunt atat de multe persoane considerate “vedete” de care nici nu am auzit si care de altfel nici nu impresioneaza cu nimic altceva decat eventual socand. Valorile devin non-valori, principiile sanatoase de viata le lasam de o parte primand mediocritatea si mimand cultura, nu ne mai antrenam mintea, ci preluam orice, fara sa mai filtram, neavand cu ce. Bunul simt a plecat si el, si a luat si umanitatea, departe de omenire.
Speram ca media sa tina bine carma bunului simt, al bunului gust si bunei cuvinte, a bunului simt si bunei cresteri, a masurii si discernamantului, si ca daca asa cum spune domnul Plesu ca acestea sunt in coma, sa fie si oameni care sa le resusciteze, si atunci cand le remarca sa le si aprecieze.
Eu stiu un lucru in raport cu aspectul cultivarii mentalului : “Ai grija cu ce-ti hranesti mintea, caci ea te va conduce !” La ce ne putem astepta de la un om care toata ziua ar  urmari stiri cu crime si violuri, cu accidente, fraude sau hotii ? Cum altfel ne-am explica ca prin inchisoriile Romaniei s-a trecut pragul de multe milioane de ori, din care 3 milioane in perioada comunista? Mintea functioneaza ca un sistem, daca stii ce date introduci, stii ce rezultate ies !
Ca atare, cititorii conteaza, prin ceea ce-si doresc sa citeasca, oamenii conteaza, prin insasi calitatea de om. Astept e-mailurile voastre, reactiile si dorintele despre ce ati dori sa discutam.


cu drag pentru oameni,
Cristian Cuteanu

De la argumentul smecher, idiot si metafizic la oameni.

bottom of page