top of page

Intre socializare si prietenie

În completarea unui studiu efectuat de cercetători germani ai Universităţii Humboldt din Berlin şi ai Universităţii Tehnice Darmstadt privitor la un site de socializare (aici stirea de pe EVZ.ro) ,  și cloncluzionând aceștia indirect că site-ul de socializare conduce la depresie, mai jos prezint o analogie.

Oamenii utilizează ceea ce cred ei că știu prin mijloacele disponibile lor, având un scop personal . Succesul sau insuccesul acelei persoane, transpus în sentimentele pozitive sau respectiv cele negative, ține doar de educația acelei persoane care decurge în atingerea țelului său.
Dacă omul ar avea în lista site-ului de socializare doar persoanele lui cunoscute și ar fi – prietenii acestuia -, rata de succes ar fi mult mai mare, însa dat fiind vorba de “socializare” (aceasta neincluzând prietenia !), orgoliile, frustrările sau interesele chiar, primeaza relației și nevoii de prietenie. De altfel orice om daca și-ar exprima nevoia lui reala și ar arata “premiul” în urma implinirii cererii lui, în funcție de capacitățiile sale verbale, de-asemenea ar atrage succesul lui personal și respectiv sentimente pozitive.
Și pentru asta nu e nevoie de un studiu !
Listele interminabile de “prieteni” virtuali, sunt dovada unor frustrări de lipsă de apreciere, sau nevoie de exprimare disperată, atâta vreme cât nu conchide o afacere. În momentul în care acea persoana, nu se bazeaza pe potențialul ei creativ ( pe unicitatea lui și calitățiile de leadership) de a impărtăși gânduri, emoții, informații de interes comun, este evident că dacă ar exista butonul “dislike” ar atrage mai multe refuzuri și obiecțiuni decât aprecieri.
A nu se confunda miile de “prieteni virtuali” cu abilitățile unui leader. Sentimentul de turmă, sau duplicare, există la orice viețuitoare și nu poate fi contestat. Diferența este capacitatea de raționare mentală, gestionarea emoționala în raport cu identitatea, caracterul și temperamentul fiecaruia.
Orice lucru, fie sistem, fie obiect sau gând, poate fi utilizat în scopuri pozitive sau negative. Decizia este a fiecaruia dintre noi.

 

autor Cristian Cuteanu

bottom of page